KORENMOLEN DE ZAANDPLATTE

Engeland 9, Ruinen

www.zaandplatte.nl

In de voormalige gemeente Ruinen hebben in de loop der jaren in totaal 13 molens, waarvan 11 korenmolens, gestaan. Alleen de korenmolen De Zaandplatte is behouden gebleven. Uit onderzoek is gebleken dat de molen, die destijds aan de Hoogeveensche Vaart in de buurt van café De Molen in Echten stond, dateert van 1789 of eerder. De molen werd afgebroken en naar de huidige locatie verplaatst. In 1964 was de herbouw van de molen als "beltmolen" klaar en heeft hij de naam "De Zaandplatte" gekregen.

 

MUSEUMBOERDERIJ PASMANSHUIS

Oosterstraat 16, Ruinen

 www.stichtinghistorievanruinen.nl

De museumboerderij is door de Stichting Historie van Ruinen ingericht en geeft een goed beeld van het leven op een boerderij rond 1900. Er bevindt zich onder andere een boerenkeuken uit die tijd. Verder is er in het museum te bezichtigen; de opkamer met een collectie oorijzermutsen, twee volledige gevulde kabinetten, bedsteden en een groot aantal gebruiksvoorwerpen. Op de deel in het achterhuis zijn verschillende oude landbouwwerktuigen en enkele boerenkarren tentoongesteld.

BEZOEKERSCENTRUM DWINGELDERVELD

Benderse 22, Ruinen  || Tel. 0522 472951

https://www.natuurmonumenten.nl/bezoekerscentrum-dwingelderveld

AGENDA

https://www.natuurmonumenten.nl/agenda?page=1&locatie=N_310

De ontdekking van het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa begint  aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. In het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Middenin het bezoekerscentrum vind je een grote plattegrond die gemaakt is van de wol van het Drentse heideschaap. Wil je de schapen in het echt zien? Buiten houden twee schaapskuddes de heide in een topconditie.


DE LUIE TUINMAN

𝐆𝐢𝐣𝐬𝐬𝐞𝐥𝐭𝐞𝐫𝐰𝐞𝐠 𝟐𝟗 𝐑𝐮𝐢𝐧𝐞𝐧

Tel. 06 42091364 

http://www.deluietuinman.nl/

Een tuinmens wil de natuur een lesje lezen.  Bossen, meren, weide en bermbloemen.  Het is er allemaal en het is allemaal prachtig. Maar een tuinmens denkt: dat kan ik beter!  En creeërt zijn eigen bosje, vijver, gazon en bloemborders.

Voor tuinmensen is elk jaar weer een prachtig schouwspel, je ‘eigen’ tuin te zien groeien en bloeien.  De tuinmens is een doener en een toeschouwer.  En tuinmensen blijven langer gezond...

ROUTES ROND RUINEN

https://www.staatsbosbeheer.nl/natuurgebieden/ruinen/routes

Wandelen in natuurgebied Ruinen betekent: even helemaal weg, de natuur in. Er zijn diverse wandelingen voor jong en oud. Enkele wandelingen zijn ook geschikt voor mensen die minder goed ter been zijn. Bij de wandelroutes geven we aan waar het startpunt is. Vanaf daar kun je zelf de markering volgen. De gemarkeerde wandelroutes staan ook op wandelkaart nr. 39 Dwingelderveld en Zuidwest-Drenthe. 


BEZICHTIGING MARIAKERK

Brink 11, Ruinen

De Mariakerk is de voormalige kloosterkerk van het eerste klooster in Drenthe, het klooster St.Mari(e), dat reeds voorkomt in 1141. Het betrof een klooster van de orde der Benedictijnen. Aanvankelijk een mannenklooster, doch begin 1200 is er ook sprake van nonnen in het klooster, er ontstond dus een zogenaamd dubbelklooster. In het jaar 1325 verhuisde het klooster naar Dikningen en werd de voormalige kloosterkerk een normale parochiekerk: de Mariakerk. In het jaar 1598 vond ook in Ruinen de reformatie plaats, tengevolge waarvan o.m. een muurschildering, voorstellende De Annunciatie, werd overgekalkt. In 1928 werd deze afbeelding tijdens werkzaamheden (gedeeltelijk) teruggevonden en is vandaag de dag nog in de Mariakerk te bewonderen.
In de loop der eeuwen is er veel van de oude glorie verloren gegaan doch in de jaren '70 van de vorige eeuw vond er een renovatie van het kerkgebouw plaats, waarbij veel weer in oude staat werd hersteld.

Indien dit spandoek ophangt is de kerk geopend voor bezichtiging.

 

VOGEL- EN DIERENPARK RUINEN

Postweg 3, 7963 PD Ruinen

Tel. 06-20017324

www.vogelparkruinen.nl

Vogel- en dierenpark Ruinen heeft een unieke populatie Nederlandse weide -en waadvogels. De wulp, tureluur, grutto, scholekster, kluut en kievit zijn allemaal te bezichtigen in een natuurlijke habitat. Het vogel- en dierenpark werkt hiermee mee aan de bescherming en en behoud van de Nederlandse weide - en waadvogels. Zij zijn behoorlijk in aantal teruggelopen. Het vogel- en dierenpark is gespecialiseerd is Europese soorten en hun tropische verwanten. De sneeuwuil, logo van het park, is een Nederlandse dwaalgast en natuurlijk te bewonderen. Andere imposante vogels zijn de andere uilen, de Auerhoen en de enorme Hoenderkoet. Over onze kraaien, gaaien, ganzen, eenden, duiven en spreeuwen ga je anders denken wanneer je de tropische neefjes en nichtjes ziet. Natuurlijk zijn er ook bijzondere kleine vogeltjes, zoals de wevertjes met hun fantastische nesten.


SCHAAPSKUDDE RUINEN

Benderse 36, Ruinen

www.schaapskudderuinen.nl/

https://www.facebook.com/Schaapskudde-Ruinen-209924312415999

Schaapskudde Ruinen is één van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld. De ongeveer driehonderd schapen van de kudde zijn allemaal van het eeuwenoude ras het Drents heideschaap. Dagelijks, zowel in de zomer als de winter, begrazen de schapen de heide. Door het begrazen vergrast de heide minder en door het 'snoeien' van de heidestruikjes blijft de heide krachtig en gezond. 


WORKSHOPS BIJ GALERIE -ATELIER FEMKE ANNE

Brink 5, Ruinen

tel. 06-14348108 of info@femke-anne.nl.

https://www.femke-anne.nl/workshop

LEUK UITJE MET VRIENDEN, FAMILIE ,COLLEGA'S  ETC

Een workshop is leuk om te doen, schildervaring is niet nodig. Iedere deelnemer kiest ter plaatse uit de vele voorbeelden (makkelijk en moeilijker): koeien, kippen, dikke dames, maar ook biggen, bloemen, katten, landschappen enz. dus iedereen schildert wat hij / zij leuk vindt. Kijk naar alle mogelijkheden op genoemde website.

SOLEX  DRENTHE

Wolvenweg 2 (hoek Meppelerweg) | 7963 BG Ruinen

https://www.solexdrenthe.nl/

https://www.facebook.com/solexdrenthe/

Snorrend op de Solex door het bosrijke Dwingelderveld. Lekker onthaasten met de wind door je haren, want een helm hoeft niet. Een supergaaf uitje met je familie, collega’s of gewoon lekker met z’n tweetjes! Reserveer direct door te bellen met 06-10231614 of vraag online een reservering aan via de Facebook of Instagram pagina!


SOLEX RUINEN

Oldenhave 7, 7963 SH Ruinen 
Tel. 0522-472710 of 06-11256246

Ontdek de mooie natuur van Drenthe op de solex. Bij solexverhuur Ruinen rijdt u op een ouderwetse solex een toertocht door Drenthe.

https://www.solexverhuurruinen.nl/

SPEEL EN IJSBOERDERIJ DE DRENTSE KOE

Wolddijk 23, 7961 NA Ruinerwold

Tel.  06 40418828

De Drentse Koe is een echt boerenbedrijf in Ruinerwold en is daarnaast uitgegroeid tot een volwaardig recreatie bedrijf. Bij ons kunnen kinderen heerlijk buiten spelen met nog een heus “boerengevoel” op onze kinderboerderij.

https://drentsekoe.nl/

https://www.facebook.com/DeDrentseKoe/


𝐓𝐇𝐄 𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐄 𝐆𝐀𝐌𝐄 𝐃𝐑𝐄𝐍𝐓𝐇𝐄

https://www.thenaturegame.nl/the-games/drenthe/

Tel.  0593 564 800

Start vanaf de Boslounge, Oude Postweg 8, te Spier. Van 1 november tot 1 april, start vanaf de hotelreceptie Oude Postweg 12.

FIETSTRANSFERIUM RUINEN

Buitencentrum De Poort, Kloosterstraat 12, Ruinen

https://fietstransferium.com/ruinen/

Tel. 06 - 52 11 75 77

De perfecte uitvalsbasis voor een tocht over het Dwingelderveld. Samen met de bossen vormen de plassen en het zand een heerlijk gevarieerd fietsgebied. Start je fietsroute bij het Fietstransferium Ruinen. Je kunt hier letterlijk en figuurlijk alle kanten op. Aanrader is een geruisloze tocht met de E-chopper. Een geweldige belevenis. Onze medewerkers zorgen ervoor dat je geen enkel mooi plekje mist en dat je zorgeloos op pad kunt gaan. Ze helpen je graag op weg. Tot ziens in Ruinen!

 

Atelier-galerie Goselaere

Witteveen 9 7963 RB Ruinen

  Telefoon: 0522 472 632

https://www.goselaere.nl/

https://www.adrianamast.nl/

U wilt met uw familie, vrienden of collega's een dagdeel aan de slag met verf en kwast! Samen schilderen kan een prachtige manier zijn om elkaar (beter) te leren kennen. Atelier Goselaere verzorgt workshops. U maakt uw wensen kenbaar en er wordt een onderwerp gezocht, dat past bij de groep. Er kan individueel gewerkt worden, waarbij elke deelnemer een eigen doek krijgt. Het is ook mogelijk gezamenlijk te werken aan een groot doek of te werken in groepjes. In het atelier werken we met groepen van maximaal 12 personen.