Zaterdag 25 september 2021

Vier aanhoudingen bij demonstratie in Steenwijk

STEENWIJK - Bij een demonstratie in Steenwijk zijn zaterdagmiddag vier personen aangehouden. In de stad liepen zo'n honderd demonstranten met spandoeken met onder andere leuzen als 'Stop Big Reset, Maak van Nederland geen China'. Toen de politie legitimatiebewijzen van de demonstranten wilden zien, sloeg de vlam in de pan

https://www.drentsnieuws.nl/112/9857-vier-aanhoudingen-bij-demonstratie-in-steenwijk

Zaterdag 25 september 2021

Coffeeshophouders ondersteunen pleidooi burgemeesters om softdrugs te legaliseren

DRENTHE - Het Landelijk Overleg van de coffeeshopbranche en de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) ondersteunen de oproep van burgemeesters om softdrugs te legaliseren. Volgens de branche is de problematiek rond de illegale hennepteelt de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Na meer dan 45 jaar gedoogbeleid is het tijd voor een andere aanpak.

https://www.drentsnieuws.nl/drenthe/9853-coffeeshophouders-ondersteunen-pleidooi-burgemeesters-om-softdrugs-te-legaliseren

Zaterdag 25 september 2021

Weer poging tot brandstichting auto

Hoogeveen – Aan de Wilhelminastraat werd rond middernacht een autobrand gemeld. Bij aankomst van de brandweer had de eigenaar de brand zelf al geblust met een gieter.  Door omstanders werd de eigenaar gewaarschuwd dat zijn band van de bus in brand stond. 

https://regionieuwshoogeveen.nl/47708/poging-tot-brandstichting-auto/

Vrijdag 24 september 2021

 Bericht Teletekst  -  https://twitter.com/Teletekst/status/1441448381100949507/photo/1

Vrijdag 24 september 2021

 

Vrijdag 24 september 2021

Drentse horeca krijgt steun bij corona-toegangscontrole

Drentse gemeenten gaan de horecasector helpen om de invoering van de corona-toegangspas zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zij kunnen daarbij een beroep doen op geld van het Rijk. De gemeenten kregen hiervoor in totaal zo'n 1,2 miljoen euro te besteden. "Wij bieden graag de helpende hand om het voor ondernemers zo eenvoudig mogelijk te maken", zegt Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, na afloop van een gezamenlijk overleg namens de Drentse burgemeesters. "We moeten het samen doen."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173795/Drentse-horeca-krijgt-steun-bij-corona-toegangscontrole

 

Vrijdag 24 september 2021

Meppel stelt minder aantal vergunningen prostitutiebedrijven voor

MEPPEL - Het college stelt, door middel van een wijziging in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), aan de raad voor het maximaal aantal vergunningen voor prostitutiebedrijven te verminderen van 4 naar 3. Hiermee wordt de huidige situatie in de gemeente Meppel juridisch vastgelegd en is verdere uitbreiding van het aantal prostitutiebedrijven in Meppel niet mogelijk.

https://www.drentsnieuws.nl/drenthe/9840-meppel-stelt-minder-aantal-vergunningen-prostitutiebedrijven-voor

 

Vrijdag 24 september 2021

Verdachten aangehouden voor dumpen drugsafval in Drenthe

ANNEN - De politie heeft deze week drie personen aangehouden die worden verdacht van het dumpen van drugsafval bij Annen en Zuidlaarderveen in augustus 2020. Het gaat om een 31-jarige man uit de gemeente Midden-Groningen, een 22-jarige man uit Winschoten en een 33-jarige man uit Oude Pekela. Naar aanleiding van tips van getuigen is het Team Milieu van politie Noord-Nederland de verdachten op het spoor gekomen. Het dumpen van dit drugsafval vond plaats bij De Bulten in Annen en bij De Knijpe bij Zuidlaarderveen

https://www.drentsnieuws.nl/112/9836-verdachten-aangehouden-voor-dumpen-drugsafval-in-drenthe

Vrijdag 24 september 2021

Medewerker FrieslandCampina in Meppel raakt zwaargewond bij bedrijfsongeval

Een medewerker van FrieslandCampina aan de Oliemolenweg in Meppel is vrijdag in alle vroegte (melding 04.34 uur) zwaargewond geraakt bij een bedrijfsongeval. De medewerker zat bekneld in een machine en moest daaruit worden bevrijd door de brandweer. De medewerker is vervolgens onder begeleiding van de trauma-arts naar het ziekenhuis in Zwolle overgebracht.

https://dvhn.nl/drenthe/Medewerker-FrieslandCampina-in-Meppel-raakt-zwaargewond-bij-bedrijfsongeval-27060269.html

Vrijdag 24 september 2021

Weer een autobrand in Hoogeveen. Na bestelbus nu ook auto van familie Hussein aan de Helios in vlammen op

Vrijdagochtend rond 4.00 uur brandde een auto aan de Helios in Hoogeveen volledig uit. Vermoedelijk gaat het weer om brandstichting.

Het is de vierde keer in korte tijd dat een auto van de familie aan de Helios doelwit is. 

https://dvhn.nl/drenthe/Weer-een-autobrand-in-Hoogeveen.-De-vierde-auto-van-familie-Hussein-aan-de-Helios-in-brand-gestoken-27060152.html

Donderdag 23 september 2021

FNV Zorg voorziet 'grootste staking ooit' in academische ziekenhuizen. Ook personeel UMCG in Groningen legt werk neer

Duizenden medewerkers van zeven universitair medische centra (umc’s) in het land leggen op dinsdag 28 september voor 24 uur het werk neer, meldt FNV Zorg.

https://dvhn.nl/groningen/FNV-Zorg-voorziet-grootste-staking-ooit-in-academische-ziekenhuizen.-Ook-personeel-UMC-Groningen-legt-werk-neer-27059070.html

 

Donderdag 23 september 2021

Onderzoek steekincident met minderjarig slachtoffer Tynaarlo

Tynaarlo - De politie is woensdagavond een onderzoek gestart naar een steekincident waarbij een 16-jarig meisje gewond is geraakt. Rond half twaalf kwam er een melding van een vechtpartij aan de Meerweg.

https://www.politie.nl/nieuws/2021/september/23/01-onderzoek-steekincident-met-minderjarig-slachtoffer.html

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173760/Meisje-16-neergestoken-in-Tynaarlo-18-jarige-man-opgepakt

 

Donderdag 23 september 2021

In Zuidoost-Drenthe meeste huishoudens met 'energiearmoede'

Meer dan een half miljoen Nederlandse huishoudens leven in zogeheten energiearmoede. Ze wonen in een slecht geïsoleerd huis en hebben daardoor een hoge energierekening. Vaak gaat dat gepaard met een laag inkomen. Dat concludeert onderzoeksorganisatie TNO op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens TNO-onderzoeker Peter Mulder hebben veel huishoudens nu nog geen probleem met het betalen van de energierekening. "Maar als de gasprijs verder gaat stijgen zal een deel van deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen. Door met gericht beleid juist nu meer huizen te verduurzamen kunnen we dat voorkomen."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173753/In-Zuidoost-Drenthe-meeste-huishoudens-met-energiearmoede

 

Woensdag 22 september 2021

BENT U IN HET BEZIT VAN TICKETS VOOR 1 VAN DE OPTREDENS 

Doe Maar "Lijf Aan Lijf 2021" geannuleerd

Helaas is de gehele Lijf aan Lijf Tournee 2021 geannuleerd. Vanwege ziekte van zanger en bassist Henny Vrienten (73) gaan de concerten niet door en zullen deze ook niet in een later stadium worden ingehaald. Henny en de andere Doe Maar leden, alsmede de crew en natuurlijk alle fans, keken enorm uit naar de afscheidstournee. We betreuren allen dat de tour geen doorgang kan vinden en wensen Henny veel beterschap en sterkte. Alle kaartkopers worden per mail geïnformeerd en krijgen hun aankoopbedrag van de tickets automatisch teruggestort. We vragen iedereen de privacy van Henny en zijn gezin te respecteren.

https://doemaar.nl/

 

Woensdag 22 september 2021

Nieuwe internationale wandelroute

Wandelliefhebbers in Drenthe kunnen dit jaar hun hart ophalen. In november wordt er een compleet nieuwe internationale wandelroute gelanceerd. De route loopt van Groningen naar het Duitse Osnabrück. Een beste wandeling van maar liefst 325 kilometer.Volgens projectmanager Ria Stam van Recreatieschap Drenthe is er met lokale overheden en toeristische organisaties in de afgelopen jaren hard gewerkt aan het traject. De nieuwe route is eigenlijk een 'fusie' tussen de al reeds bewegwijzerde Hünenweg tussen Papenburg en Osnabrück in Duitsland en het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173733/Drenthe-is-met-Hondsrugpad-en-Hunenweg-nieuwe-internationale-wandelroute-rijker

Woensdag 22 september 2021

Opvang in Ter Apel vol: 200 asielzoekers verhuisd naar noodopvang

Ongeveer tweehonderd asielzoekers zijn gisteravond verhuisd naar de noodopvang Heumensoord in Nijmegen omdat de centrale asielopvang in Ter Apel vol zit. De noodopvanglocatie Heumensoord is bedoeld voor Afghaanse evacuees. Toch worden de 'reguliere' asielzoekers er nu heengebracht, omdat er in Ter Apel zoveel mensen binnenkomen dat er onvoldoende opvangplekken zijn. Ook op andere locaties is er geen capaciteit meer, vertelt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan RTV Oost.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173729/Opvang-in-Ter-Apel-vol-200-asielzoekers-verhuisd-naar-noodopvang

 

Dinsdag 21 september 2021

Gewonde bij brand in zorginstelling Zuidwolde

Bij een brand in Cosis-zorginstelling Waringin aan de Meppelerweg in Zuidwolde is vanavond één persoon gewond geraakt. Nadat de melding was binnengekomen, even na 18.30 uur, kwamen meerdere brandweerwagens, ambulances en een traumahelikopterter plaatse om hulp te verlenen.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173717/Gewonde-bij-brand-in-zorginstelling-Zuidwolde

Maandag 20 september 2021

Vakantieganger waardeert Drenthe: relatief meer toeristen komen terug

De provincie Drenthe valt in de smaak bij toeristen. Het is hier zelfs zo fijn, dat relatief meer toeristen besluiten nogmaals de vakantie hier door te brengen. Bovendien wordt de rust, natuur en vriendelijkheid gewaardeerd.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173673/Vakantieganger-waardeert-Drenthe-relatief-meer-toeristen-komen-terug

 

Maandag 20 september 2021

Herstelwerkzaamheden Zuid-Drentse heides om natuur meer ruimte te geven

In vier gebieden in Zuid-Drenthe herstelt Natuurmonumenten de komende jaren delen van de heide. Het gaat om werkzaamheden op het Dwingelderveld, Holtingerveld, Mantingerveld en Leggelderveld. De werkzaamheden vallen onder het meerjarig project ’Natura2000 herstelmaatregelen’. Dit project van de Provincie Drenthe zorgt ervoor dat de natuurwaarden zich nog verder kunnen ontwikkelen. Open heidelandschappen met kwetsbare en zeldzame natuur krijgen weer de ruimte.

https://dvhn.nl/drenthe/midden-drenthe/Herstelwerkzaamheden-Zuid-Drentse-heides-om-natuur-ruimte-te-geven-27051943.html

Maandag 20 september 2021

Vandalen vernielen wolvenhek in natuurgebied 'Klein Zwitserland' bij Zuidwolde

Vandalen vernielden zondag het hekwerk rond de bokkenweide bij Zuidwolde. Eigenaar van de landgeitbokken (en het hek) Bert Snippe herstelt het zelf, maar zonde en duur is het wel. Snippe en zijn vrouw Inge van Rijssen plaatsen zondag een bericht op de Facebookgroep voor inwoners van Zuidwolde: ,,Wie heeft gezien dat het hekwerk waar onze landgeitbokken achter lopen, langs het fietspad bij Steenbergen Oosterveld, vernield werd?"

https://dvhn.nl/drenthe/Vandalen-vernielen-wolvenhek-in-natuurgebied-Klein-Zwitserland-bij-Zuidwolde.-Landgeiten-te-druk-met-grazen-om-ontsnappingspoging-te-ondernemen-27051568.html

Maandag 20 september 2021

SportDrenthe: 'Begrip voor clubs die niet controleren'

SportDrenthe heeft begrip voor sportverenigingen die ervoor kiezen om in hun kantines niet te controleren op de coronapas. De belangenbehartiger ziet veel praktische bezwaren bij de uitvoering van de handhaving. Er zijn clubs, zo zegt Hans Slender van SportDrenthe, die al veel moeite hebben om voldoende vrijwilligers te vinden voor welk klusje dan ook. "En nu moet je ze ook nog eens inzetten op een functie die niet aantrekkelijk is. Ze krijgen de taak om mensen weg te sturen en daar komt misschien wel gedoe over. Daar zit je dus als vrijwilliger niet om te springen."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173666/SportDrenthe-Begrip-voor-clubs-die-niet-controleren

Zondag 19 september 2021

Meppel helpt inwoners met geldzorgen

MEPPEL - Steeds meer mensen zoeken hulp bij geldzorgen. Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft in deze tijd moeite om de rekeningen te betalen. Gemeente Meppel werkt daarom samen met de Nederlandse Schuldhulproute om inwoners met financiële zorgen te helpen.

https://www.drentsnieuws.nl/drenthe/9782-meppel-helpt-inwoners-met-geldzorgen

Zondag 19 september 2021

Ongeluk in Havelte, automobilist botst op boom

Aan de Veendijk in Havelte is afgelopen nacht een auto op een boom gebotst. Het voertuig belandde daarna in de sloot. De auto raakte zwaar beschadigd. De bestuurder kon volgens omstanders zelf uit de auto komen. Over eventuele verwondingen is niets bekend.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173640/Ongeluk-in-Havelte-automobilist-botst-op-boom

 

Vrijdag 17 september 2021

Rupskraan in de sloot in Ruinerwold

Tijdens werkzaamheden aan het Boerpad, Ruinerwold is een rupskraan gekanteld en in de sloot beland. Geen gewonden.

https://www.meternieuws.nl/rupskraan-in-ruinerwold-de-sloot-invideo/

Vrijdag 17 september 2021

Uitslaande brand in stal met 300 varkens bij boerderij Mantinge.

In een stal op een boerderij aan de Streijenheugte in Mantinge woedt een uitslaande brand. Volgens de Veiligheidsregio Drenthe zitten zo'n driehonderd varkens in de stal.

Veiligheidsregio Drenthe 15.08 uur: 

Helaas heeft een groot deel van de varkens van de 1e stal de brand niet overleefd.

De dieren in de 2e stal zijn gelukkig wel in goede gezondheid. De brandweer heeft overslag van de brand naar die stal kunnen voorkomen.

11.55 - opschaling naar Grote Brand        12.22 - opschaling naar Zeer Grote Brand

 https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173577/Stalbrand-in-Mantinge-meerdere-varkens-dood

Donderdag 16 september 2021

Fatale kennismaking neushoorns in Wildlands, vrouwtje verdrinkt

Neushoorndame Elena is vanochtend verdronken in dierenpark Wildlands in Emmen. Dat gebeurde nadat zij kennismaakte met de nieuwe neushoornman, Limpopo. De introductie stond gepland voor de opening van het park vanochtend. Elena zou op dat moment samen met haar zus Zahra kennismaken met de nieuwe neushoornman. Vrijwel direct nadat Limpopo op de savanne verscheen werden de zussen onrustig.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173530/Fatale-kennismaking-neushoorns-in-Wildlands-vrouwtje-verdrinkt

Donderdag 16 september 2021

Sterke aanwijzingen voor brandstichting auto in Hoogeveen

HOOGEVEEN – Het was weer raak in  Hoogeveen donderdagnacht. Een auto vloog daar op de Prins Hendrikstraat in brand. De eigenaar probeerde nog met een tuinslang de vlammen te blussen maar dat lukte niet. De brandweer deed vervolgens de rest.

https://regionieuwshoogeveen.nl/47395/weer-sterke-aanwijzingen-voor-brandstichting-auto-in-hoogeveen/

Donderdag 16 september 2021

Man doodgeschoten door de politie in Boelenslaan (gem.Achtkarspelen)

Op De Fjouwer Roeden ter hoogte van Quatrebras in Boelenslaan is in de nacht van woensdag op donderdag rond 1.30 uur een 28-jarige man doodgeschoten door de politie.

Agenten wilden de man stoppen voor een verkeerscontrole. Hij werkte daar niet aan mee en sloeg op de vlucht. Op De Fjouwer Roeden eindigde de achtervolging. De man reed vervolgens in op de agenten. Die openden het vuur op hem. Hij werd dodelijk getroffen en is ter plekke overleden.

https://noordernieuws.nl/friesland/man-doodgeschoten-door-politie-in-boelenslaan-119906/

Woensdag 15 september 2021

Horecaman Jaap de Boer: 'Straks moet ik mensen weigeren die hier al 35 jaar komen'

Het is het onderwerp van gesprek aan de stamtafel van Herberg 't Plein in Meppel: de nieuwe coronamaatregelen. De horecagelegenheid is tegenwoordig tot middernacht open, terwijl er vroeger tot een uur of drie in de ochtend ruimte was voor gezelschap. Het horecahart van eigenaar Jaap de Boer kriebelt. Hij heeft het liefst zoveel mogelijk gezelligheid en diversiteit in zijn café. "Als je geen zin hebt in drukte kun je in een van de hoeken gaan zitten, en dan aan deze grote tafel kan bijvoorbeeld straks weer een grote groep", zegt hij met het oog op de nieuwe regels waarin de 1,5 meter binnen horecagelegenheden mag worden losgelaten.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173511/Horecaman-Jaap-de-Boer-Straks-moet-ik-mensen-weigeren-die-hier-al-35-jaar-komen

Dinsdag 14 september 2021

Coronatoegangspas: horeca wil niet voor politieagent spelen

De horeca in Drenthe zit niet te wachten op een coronatoegangsbewijs. Dat zou betekenen dat zij iedereen aan de deur of op het terras moet controleren of zij gevaccineerd zijn of een test hebben gedaan met negatieve uitslag. Vanaf 25 september komt een einde aan de 1,5 meter-samenleving, zo maakt het kabinet vanavond bekend. Maar bij de horeca voelt dat niet als een bevrijding. Daar heerst juist het gevoel dat de coronamaatregelen in de horeca worden verscherpt met het coronatoegangsbewijs.

"Ik ben hier absoluut niet blij mee", zegt Bianca Zwiers van lunchroom Van Robuust in Beilen. "Wij doen nu nog keurig de registratie van klanten. Dat is ook direct het maximum wat we gaan doen. We willen niet voor politieagent spelen."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173464/Coronatoegangspas-horeca-wil-niet-voor-politieagent-spelen

 

 

Dinsdag 14 september 2021

OM verdenkt drietal van meer diefstallen crossmotoren

De drie mannen uit Gasselternijveen (20), Assen (24) en Hoogersmilde (47) die verdacht worden van diefstallen van crossmotoren en toebehoren in Eelde, Deurze en Hooghalen hebben mogelijk ook toegeslagen in Spier en Groningen. Dit bleek vandaag tijdens een korte rechtszitting in Assen. De mannen werden in juli van vorig jaar opgepakt, maar zitten niet meer vast.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173457/OM-verdenkt-drietal-van-meer-diefstallen-crossmotoren

Dinsdag 14 september 2021

Boerenorganisatie LTO woedend:

landsadvocaat pleit voor afpakken vergunningen boeren die teveel stikstofuitstoot veroorzaken

Naast het gedwongen uitkopen van boeren moeten de vergunningen van veehouders die nabij natuurgebieden voor veel stikstofneerslag zorgen worden afgepakt. Dat staat in een uitgelekt advies van landsadvocaat Pels Rijcken. Boerenorganisatie LTO Nederland is ziedend en wil dat het plan de prullenbak in gaat.

https://dvhn.nl/economie/Boerenorganisatie-LTO-woedend-landsadvocaat-pleit-voor-afpakken-vergunningen-boeren-die-teveel-stikstofuitstoot-veroorzaken-%E2%80%99Het-is-onontkoombaar%E2%80%99-27040492.html

Dinsdag 14 september 2021

Ziekteverzuim zorg en welzijn op hoogste niveau sinds 2003

Het ziekteverzuim onder werknemers in de sector zorg en welzijn steeg in het tweede kwartaal van dit jaar naar 6,5 procent. Dat is het hoogste verzuimcijfer voor die sector in een tweede kwartaal sinds 2003. Het cijfer is met 0,4 procent omhoog gegaan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Net als in voorgaande kwartalen was het verzuim in de zorg hoog ten opzichte van andere bedrijfstakken. Het gemiddelde verzuim van werknemers in alle bedrijfstakken lag in het tweede kwartaal op 4,7 procent. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen 47 zijn verzuimd wegens ziekte.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173452/Ziekteverzuim-zorg-en-welzijn-op-hoogste-niveau-sinds-2003

 

Maandag 13 september 2021

Groot drugslab in Dalen opgerold, drie mannen aangehouden

Drie mannen zijn gisteren aangehouden voor betrokkenheid bij een drugslab in een leegstaande boerderij in Dalen. De politie vermoedt dat in het lab xtc werd gemaakt.Gisteravond kreeg de politie rond 20.15 uur een anonieme melding. Een getuige zag verschillende mannen met witte vaten slepen. Toen de politie bij het pand kwam, roken agenten al een sterke chemische geur. "Na het eerste onderzoek bleek het inderdaad om een groot drugslab te gaan."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173432/Groot-drugslab-in-Dalen-opgerold-drie-mannen-aangehouden

 

Maandag 13 september 2021

WZA verwacht vaker tijdelijke sluiting spoedeisende hulp

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) vreest dat in het najaar de spoedeisende hulp vaker dichtgaat. Afgelopen vrijdag ging daar de spoedafdeling twee uur dicht, omdat er onvoldoende personeel was om nieuwe patiënten te behandelen. Dat was ook het geval in het Scheper Ziekenhuis in Emmen, dat onderdeel is van de Treant Zorggroep. "We zien sinds de zomer wel een toename in het aantal time-outs, zoals we dat dan noemen", zegt WZA-bestuursvoorzitter Paul van der Wijk. "De verwachting is dat het in het najaar ook drukte zal geven."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173430/WZA-verwacht-vaker-tijdelijke-sluiting-spoedeisende-hulp

 

Zondag 12 september 2021

25 september einde aan 1,5-meterregel, wel coronapas in horeca en theater

Vanaf zaterdag 25 september hoeven Nederlanders geen anderhalve meter afstand meer te houden. Wel moet op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs worden getoond; bijvoorbeeld in de horeca, de bioscoop en het theater.

https://nos.nl/artikel/2397568-25-september-einde-aan-1-5-meterregel-wel-coronapas-in-horeca-en-theater

Zondag 12 september 2021

Shakespearetheater speelt volgend seizoen 'De Koopman van Venetië'

Het Shakespearetheater in Diever speelt volgend seizoen de tragische komedie 'De Koopman van Venetië'. Dat maakte regisseur Jack Nieborg gisteravond bekend na de laatste voorstelling van het theaterstuk 'MacBeth en The Comedy of Errors'.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173401/Shakespearetheater-speelt-volgend-seizoen-De-Koopman-van-Venetie

Zondag 12 september 2021

Hoe komen Afghaanse vluchtelingen in Nederland aan een woning?

Nu veel Afghaanse vluchtelingen naar Nederland komen, moet voor hen een permanente woning worden gezocht. Vaak zullen de Afghanen en andere asielzoekers met een verblijfsvergunning een sociale huurwoning toegewezen krijgen. Maar hoe zit dat beleid precies in elkaar? En moeten andere woningzoekenden daardoor langer wachten?

https://www.nu.nl/economie/6156421/hoe-komen-afghaanse-vluchtelingen-in-nederland-aan-een-woning.html

Zaterdag 11 september 2021

Twintig jaar na aanslag op Twin Towers kijken militairen terug

Precies twintig jaar geleden boren twee vliegtuigen zich in de Twin Towers in New York. De Verenigde Staten en de Westerse wereld worden door de terroristen van Al Qaida in het hart getroffen. Een jarenlange oorlog tegen terrorisme volgt. Nederland haakt aan bij de strijd van de VS en de bondgenoten van de NAVO in Afghanistan. Hoe kijken de militairen hierop terug?

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173353/Twintig-jaar-na-aanslag-op-Twin-Towers-kijken-militairen-terug

 

Zaterdag 11 september 2021

Treinkaper De Punt Junus Ririmasse overleden

In zijn woonplaats Bovensmilde is op 9 september Junus Ririmasse overleden. Ririmasse was een van de kapers van de trein bij De Punt in mei 1977. Hij was al geruime tijd ziek. Hij is 71 jaar geworden.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173373/Treinkaper-De-Punt-Junus-Ririmasse-overleden

Vrijdag 10 september 2021

Kimberley Beijersbergen uit Emmen vecht nog steeds voor haar leven.

Van de 70.000 euro die nodig is voor een levensreddende operatie in Barcelona is 22.798 euro opgehaald

Voor Kimberley Beijersbergen uit Emmen is een stichting opgezet. De 31-jarige vrouw hoopt 70.000 euro op te halen om geopereerd te worden in Barcelona aan een progressieve nekwervelaandoening. ‘Kimberley vecht om een tweede kans in dit leven te krijgen, voor haar zoontje en haar man van wie ze zielsveel houdt. Alleen een peperdure operatie in Barcelona kan haar het leven redden. De zorgverzekeraar vergoedt niets van de kosten’, zegt familiewoordvoerder Adriaan Krijgsman.

Meer informatie over Kimberley is te vinden op www.helpkimberley.nl.

Vrijdag 10 september 2021

Nieuwe vrachtwagens Defensie in Havelte en Assen mogen de weg niet op

De nieuwe Scania Gryphus vrachtwagens op de Johannes Postkazerne in Havelte en op de Johan Willem Frisokazerne in Assen mogen voorlopig niet de weg op. De wagens zijn enkele centimeters hoger dan de wettelijke toegestane vier meter. Demissionair minister Bijleveld schrijft aan de Tweede Kamer dat ze ontheffing heeft gevraagd zodat de wagens alsnog kunnen rijden voor "bepaalde tijd en specifieke routes in Nederland". Tot die tijd moeten de vrachtwagens stil blijven staan.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173346/Nieuwe-vrachtwagens-Defensie-in-Havelte-en-Assen-mogen-de-weg-niet-op

 

Vrijdag 10 september 2021

Busje voor derde keer in brand gestoken in Hoogeveen 

Afgelopen nacht (melding brandweer 04:17:40 BR wegvervoer (Auto) Helios Hoogeveen) was het voor de tweede keer deze week raak in Hoogeveen. Weer was er een verdachte brand. Dit keer ging er een bestelbusje in vlammen op. Dit was de derde poging om het busje in brand te steken in een paar weken tijd. Op 17 augustus en 7 september werd ook al een poging gedaan om de bestelauto in brand te steken toen wist de eigenaar, die naar z'n werk wilde, het vuur bij de rechter achterband, met een brandblusser nog te blussen. Op 7 september voorkwam de politie erger door de brand bij de voorband te blussen.

https://www.drentsnieuws.nl/112/9689-busje-voor-derde-keer-in-brand-gestoken-in-autobrand-city-hoogeveen-video

Donderdag 9 september 2021

Aziatische hoornaar in Meppel

MEPPEL - De Aziatische hoornaar is fors naar het noorden opgerukt. Vorig jaar was deze invasieve exoot al in Veenendaal gesignaleerd, vorige week werden dankzij een oplettende inwoner diverse exemplaren aangetroffen in Meppel. Dat wijst erop dat daar een nest moet zitten. Meppel is hemelsbreed zo’n 90 kilometer van Veenendaal. Daarmee is de soort veel verder opgerukt dan de experts in april van dit jaar nog verwachtten. Nog niet eerder is deze schadelijke exotische wesp zo noordelijk in Nederland aangetroffen.

https://www.drentsnieuws.nl/drenthe/9679-aziatische-hoornaar-in-meppel-noordelijkste-vondst-ooit

Donderdag 9 september 2021

Dakloze studenten bezetten Academiegebouw van de RUG 

Studenten die dakloos zijn door de wooncrisis in Groningen bezetten donderdag het Academiegebouw van de RUG. Ze worden gesteund door actiegroep Shelter Our Students. Zo'n 250 studenten nemen deel aan het protest.

https://dvhn.nl/groningen/Dakloze-studenten-lopen-protestmars-door-Groningen-en-dringen-Academiegebouw-van-de-RUG-binnen.-We-want-a-home-27032602.html

Donderdag 9 september 2021

Kermisvertier is losgebarsten op Elim - a.s. zaterdag de jaarmarkt.

Elim – Woensdag is de kermis op Elim losgebarsten. Een aantal kermisattracties staan opgesteld bij de sporthal in het dorp. Naast de kermis is er dit jaar op zaterdag nog een jaarmarkt. Maar verder zijn de activiteiten gecanceld die tijdens de feestweek zouden worden gehouden in het dorp  in verband met de coronamaatregelen. Zoals genoemd zal de jaarmarkt zaterdag wel doorgang inden.

https://regionieuwshoogeveen.nl/47184/kermisvertier-is-losgebarsten-op-elim

Donderdag 9 september 2021

WhatsApp stopt ondersteuning voor oude telefoons vanaf 1 november

WhatsApp stopt vanaf 1 november met de ondersteuning voor een aantal Android-telefoons en iPhones. Mensen met oudere toestellen kunnen de berichtendienst vanaf dat moment niet meer gebruiken, schrijft het bedrijf op een ondersteuningspagina.

https://www.nu.nl/tech/6156064/whatsapp-stopt-ondersteuning-voor-oude-telefoons-vanaf-1-november.html

Woensdag 8 september 2021

Eén miljoen euro beschikbaar om overlast asielbus aan te pakken

Het ministerie van Justitie en Veiligheid neemt voorlopig geen verdere maatregelen om overlast op de zogeheten asielbus tussen Emmen en Ter Apel te verminderen. Dat blijkt uit antwoorden van demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol op Kamervragen van de SP-fractie. Wel stelt ze 1 miljoen euro beschikbaar om gemeenten te ondersteunen in de aanpak van de overlast. "Deze specifieke uitkering kan voor 1 oktober 2021 door gemeenten worden aangevraagd en kan gebruikt worden om lokale maatregelen uit te voeren, ten behoeve van de aanpak van overlast veroorzaakt door asielzoekers buiten de COA-opvanglocatie", schrijft Broekers-Knol.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173296/Een-miljoen-euro-beschikbaar-om-overlast-asielbus-aan-te-pakken

 

Woensdag 8 september 2021

Weer verdachte autobrand in Hoogeveen

De recherche heeft vanmorgen onderzoek gedaan naar een autobrand van afgelopen nacht in Hoogeveen. Om 02:54:30  kreeg brandweer Hoogeveen een melding van brand wegvervoer (Auto) Wega Hoogeveen.

https://www.drentsnieuws.nl/112/9665-recherche-doet-onderzoek-naar-verdachte-autobrand-in-hoogeveen-video

 

Dinsdag 7 september 2021

Traumahelikopter ingezet voor frontale botsing tussen twee busjes

KERKENVELD - De hulpdiensten zijn vanmiddag, omstreeks 17.07 uur groots opgeroepen voor een ongeval in Kerkenveld. Door nog onbekende oorzaak kwamen op de kruising van de Braambergerweg met de Linderveldweg twee busjes met elkaar in botsing. In één van de busjes zat een persoon bekneld waarvoor de brandweer ter plaatse kwam.

https://www.drentsnieuws.nl/112/9660-traumahelikopter-ingezet-voor-frontale-botsing-tussen-twee-busjes-video

Dinsdag 7 september 2021

Opleidingscentra stoppen met inburgeringscursussen

Grote opleidingscentra zoals het Alfa College en het Drenthe College gaan stoppen met inburgeringscursussen. Dat betekent dat na dit jaar geen alfabetiseringslessen en lessen Nederlands meer gegeven zullen worden aan statushouders in Assen, Hoogeveen, Emmen, Meppel, Hardenberg en Groningen. Volgens de centra moet er steeds meer geleverd worden voor hetzelfde geld en straks voor minder geld. "Grote boosdoener is de nieuwe Wet Inburgering die op 1 januari 2022 ingaat. Die moet er voor zorgen dat het inburgeren sneller gaat. De Rijksoverheid heeft de inburgering naar gemeenten geschoven. Die moeten het met minder geld doen. Onze grote vrees is dat gemeenten met minder inwoners en dus een kleiner budget de inburgeringslessen in gaan kopen voor een lagere prijs", legt regiomanager Drenthe Jaquelien Sterenborg van Vluchtelingenwerk uit.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173258/Opleidingscentra-stoppen-met-inburgeringscursussen

Dinsdag 7 september 2021

Rodermarkt afgeblazen: 'Onnodig en teleurstellend'

Geen Rodermarkt dit jaar. Alleen de kermis en een light versie van de Rodermarktparade mogen doorgaan van het college van B en W in Noordenveld. "Dit is een grote teleurstelling", zegt Lammert Kalfsbeek, voorzitter van de Vereniging voor Volksvermaken in Roden. "De Rodermarkt is een evenement dat veel publiek trekt, ook vanuit de omgeving. Het heeft een grote aantrekkingskracht. Daarom is het nu afgeblazen", zegt Kalfsbeek. Hij zag zelf best mogelijkheden om het door te laten gaan. "We hadden kunnen wachten tot 25 september, als er mogelijk coronaversoepelingen zouden worden aangekondigd. Daarna hadden we op het laatste moment kunnen afschalen."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173243/Rodermarkt-afgeblazen-Onnodig-en-teleurstellend

 

Dinsdag 7 september 2021

Groeiend protest tegen gaswinning in Westerveld en omgeving

Ongeveer 110 inwoners van de gemeente Westerveld en het grensgebied in Friesland en Overijssel protesteerden gisteravond bij de Spokeplas in Noordwolde tegen de gaswinning in het gebied. Het stuit ze tegen de borst dat er opnieuw plannen liggen voor uitbreiding daarvan. Stop Gaswinning Drenthe, Overijssel en Friesland (GasDrOvF) hield daarom een flitsdemonstratie.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173240/Groeiend-protest-tegen-gaswinning-in-Westerveld-en-omgeving

Maandag 6 september 2021

Vondst vliegtuigbom en mortiergranaten bij Havelte

De marechaussee en explosieve opruimingsdienst (EOD) van defensie zijn op dit moment ter plaatse in Havelte vanwege de vondst van een vliegtuigbom. Een schaapsherder liep langs het fietspad naast de Johannes Post kazerne en zag de vliegtuigbom liggen

https://www.drentsnieuws.nl/112/9647-fietspad-afgesloten-vanwege-vondst-vliegtuigbom-en-mortiergranaten

Maandag 6 september 2021

Vergevorderde kabinetsplannen voor onteigenen boeren om stikstofuitstoot

Het kabinet heeft plannen klaarliggen om honderden boeren te onteigenen om zo de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen, In het uiterste scenario kunnen de kosten van de onteigeningen oplopen tot 17 miljard euro, meldt NRC, dat documenten daarover heeft ingezien.

https://nos.nl/artikel/2396688-vergevorderde-kabinetsplannen-voor-onteigenen-boeren-om-stikstofuitstoot

Zondag 5 september 2021

Drenthe loopt achter bij registratie (land)bouwvoertuigen

In de eerste acht maanden van dit jaar is nog maar 48% van alle Drentse landbouwvoertuigen, rijdende werktuigen en hun getrokken materieel geregistreerd. Dat blijkt uit de cijfers tot 1 september van de RDW. In heel Nederland is ook nog maar 42% van alle (land)bouwvoertuigen geregistreerd. Vooral de MMBS’en (werk- en wegenbouwvoertuigen en de bijzondere (land)bouwvoertuigen) blijven achter. Vanaf 1 januari 2022 moeten deze voertuigen geregistreerd zijn om nog op de weg te mogen. De RDW roept eigenaren van deze voertuigen op om snel aan de registratie te beginnen. Alleen dit jaar kan dat online zonder keuring.

https://emmen.nieuws.nl/nieuws/nieuws-1/9932/drenthe-loopt-achter-bij-registratie-landbouwvoertuigen/

Zondag 5 september 2021

Brand bij sauna Zuidwolde

Bij een brand bij een saunacomplex aan de Ommerweg in Zuidwolde is de brandweer met veel wagens uitgerukt. De brand was in een bijgebouw brak rond 10.30 uur uit. Vanwege de aanwezigheid van veel gebouwen met rieten daken besloot de brandweer op te schalen.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173186/Veel-brandweer-aanwezig-rondom-brand-bij-sauna-Zuidwolde

Zaterdag 4 september 2021

Prinses Beatrix zet molen De Vlijt officieel weer in beweging

Prinses Beatrix heeft vanmiddag in een zonnig Zuidwolde molen De Vlijt officieel geopend. De molen was ruim twintig jaar niet meer in beweging, maar draait sinds begin vorig jaar weer. Beatrix mocht onder toeziend oog van enkele toegestroomde geïnteresseerden de openingshandeling verrichten. Daarna was het tijd om de molen via een houten trap te beklimmen. 

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173167/Prinses-Beatrix-zet-molen-De-Vlijt-officieel-weer-in-beweging

 

Zaterdag 4 september 2021

Sik, Soulpatch of Garibaldi: de geschiedenis van de baard

Vandaag is het de internationale dag van de baard. De baard wint tegenwoordig weer aan populariteit in het dagelijkse straatbeeld. Het laten groeien van gezichtshaar is zoals veel uiterlijke dingen aan mode onderhevig, maar hoe zat dat vroeger eigenlijk?

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173156/Sik-Soulpatch-of-Garibaldi-de-geschiedenis-van-de-baard

Zaterdag 4 september 2021

Auto belandt in de bosjes langs N375 bij Meppel

Een automobilist is gisteravond van de weg geraakt bij Meppel. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. De bestuurder raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gebracht.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173157/Auto-belandt-in-de-bosjes-langs-N375-bij-Meppel

Vrijdag 3 september 2021

Verborgen oorlogsbunker bij Oosterhesselerbrug doemt na jaren op uit struikgewas

Jarenlang lag er een bijzonder stukje historie verscholen tussen de struiken langs de Hoogeveense Vaart. Tot vandaag dan, want dankzij een oud-militair en twee historische verenigingen is een kazemat uit de Tweede Wereldoorlog weer in ere hersteld. Vandaag wordt de voormalige schietbunker onthuld.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173144/Verborgen-oorlogsbunker-bij-Oosterhesselerbrug-doemt-na-jaren-op-uit-struikgewas

Vrijdag 3 september 2021

Extra vluchtelingen in bestaande azc's geen optie, gemeenten zoeken alternatieven

In Drenthe zijn meerdere locaties in beeld om vluchtelingen op te vangen en om statushouders te huisvesten. Eind september moet duidelijk zijn welke plekken geschikt zijn. "De twaalf gemeenten zijn enorm aan het kijken of er iets kan en zo ja, wat. Er zijn voorlopige lijstjes opgesteld, nu wordt uitgezocht wat er kan", zegt commissaris van de koning Jetta Klijnsma. "Je kunt denken aan meerdere kleine locaties, maar dat gaat niet onmiddellijk."

In de Statenzaal van het provinciehuis in Assen ontving Klijnsma vanmiddag de Drentse burgemeesters en wethouders Wonen. Daarin werd geïnventariseerd welke mogelijkheden gemeenten het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kunnen bieden. Het COA loopt tegen de grenzen van de opvangcapaciteit voor vluchtelingen aan. Ook afgevaardigden van het COA, Rijksvastgoed en het ministerie van Binnenlandse Zaken schoven aan bij het uur durende overleg.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173140/Extra-vluchtelingen-in-bestaande-azc-s-geen-optie-gemeenten-zoeken-alternatieven

Donderdag 2 september 2021

Hoogeveense endurorijder komt om bij prestigieuze wedstrijd in Italië

Een 55-jarige endurorijder uit Hoogeveen van motorcrossclub Zuidwolde (MCCZ) is gisteravond om het leven gekomen bij een rit in de International Six Days of Enduro in Italië. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) meldde dinsdagavond dat de motorrijder niet gezien was aan het einde van de race. De organisatie ging direct op zoek naar de coureur, maar hij was al overleden toen hij werd gevonden.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173116/Hoogeveense-endurorijder-komt-om-bij-prestigieuze-wedstrijd-in-Italie

 

In Memoriam: Arnold Staal

 


KNMV - september, 2021


Vannacht bereikte ons het trieste nieuws dat Arnold Staal tijdens het ISDE om het leven is gekomen.

Arnold nam als clubrijder deel aan het ISDE, de Internationale Six Days of Enduro, dat deze week georganiseerd wordt in Italië. Hij maakte deel uit van het MCCZ Club Team dat in het klassement voor clubteams uitkomt. Arnold is 56 jaar oud geworden.

Wij wensen familie, vrienden en zijn clubleden veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.

Donderdag 2 september 2021

Adressen duizenden PAS-melders voorlopig niet op straat

Demissionair landbouwminister Carola Schouten hoeft voorlopig de adressen van ongeveer 3.500 PAS-melders niet openbaar te maken. Dat besliste de voorzieningenrechter van de Raad van State donderdag in een Wob-procedure (Wet openbaarheid van bestuur) van milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB). PAS-melders, meestal agrarische bedrijven, konden zonder natuurvergunning hun bedrijf uitbreiden. Die situatie duurde tot eind mei 2019, want toen maakte de Raad van State een einde aan het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wegens strijd met de Europese Habitatrichtlijn. Die is ervoor bedoeld om natuurgebieden te beschermen.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173108/Adressen-duizenden-PAS-melders-voorlopig-niet-op-straat

Woensdag 1 september 2021

Drenthe kende een groeizame zomer: 'Een walhalla voor de natuur'

De septembermaand is aangebroken en dat betekent dat de meteorologische zomer ten einde is. Tijd om de weerbalans op te maken van de afgelopen maanden. Kunnen we in Drenthe spreken van een 'slechte' zomer, of viel dat allemaal wel mee, en zijn we de afgelopen jaren verwend geraakt met hoge temperaturen?

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/173082/Drenthe-kende-een-groeizame-zomer-Een-walhalla-voor-de-natuur