OVERIG   NIEUWS  UIT  DRENTHE


Woensdag 14 april 2021 - Voorstellingen Het Pauperparadijs verplaatst naar zomer 2022

De geplande voorstellingen van Het Pauperparadijs worden deze zomer niet gespeeld. Dat laat de producent van de succesvolle voorstelling vandaag weten. Door de grote onzekerheid die er nog steeds is over de coronabeperkingen voor theaterbezoek, worden de voorstellingen verplaatst naar volgend jaar.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169311/Voorstellingen-Het-Pauperparadijs-verplaatst-naar-zomer-2022

Woensdag 14 april 2021 - Fruittelers vrezen nachtvorst: 'Als planten doodvriezen is ons inkomen weg'

Het zijn spannende dagen voor fruittelers. Fruitgewassen die in bloei staan zijn namelijk gevoelig voor nachtvorst. Mochten de planten kapotgaan, dan heeft dat vervelende gevolgen voor de ondernemers.

De telers kijken dan ook iedere dag nerveus naar de weersvoorspelling. Normaal gesproken ligt de temperatuur rond deze tijd van het jaar al boven de 10 graden, maar door een omslag van het weer eind maart hangt er al meer dan een week kou in de lucht. Na de vorst van afgelopen nacht is het vooruitzicht ook nog niet heel gunstig: komende nacht kan het op anderhalve meter hoogte zo'n 2 of 3 graden onder nul worden. Aan de grond wordt het mogelijk nog kouder.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169307/Fruittelers-vrezen-nachtvorst-Als-planten-doodvriezen-is-ons-inkomen-weg

Dinsdag 13 april 2021 - Kil en guur weer: hoe bijzonder is deze kou voor de tijd van het jaar?

Sneeuw, hagel, regen... de afgelopen week hebben we van alles voorbij zien komen. Is het nu echt zo koud voor de tijd van het jaar? Weerman Roland van der Zwaag praat ons bij. "Vorig jaar was het een best uitzonderlijk zonnig en droog voorjaar, dat ook nog eens vrij warm is verlopen. Iedereen heeft dat waarschijnlijk nog in z'n hoofd, daarom lijkt het nu zo koud", denkt Van der Zwaag.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169271/Kil-en-guur-weer-hoe-bijzonder-is-deze-kou-voor-de-tijd-van-het-jaar

Dinsdag 13 april 2021 - Burgemeesters: 'Wees voorzichtig, maar open als het even kan'

"De hoofdlijn van het beraad was dat we zo'n beetje aan het einde zijn, maar we zijn er nog niet." Die conclusie trok Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, gisteravond na het Veiligheidsberaad. Van Oosterhout schoof aan in plaats van Marco Out, burgemeester van Assen en voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe. Daarin werd onder meer gesproken over de openstelling van de terrassen.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169267/Burgemeesters-Wees-voorzichtig-maar-open-als-het-even-kan

Maandag 12 april 2021 - BoekenVoordeel vraagt faillissement aan

Boekwinkelketen BoekenVoordeel, waaronder een filiaal in Hoogeveen aan de Hoofdstraat , heeft faillissement aangevraagd. Door de gedwongen sluiting vanwege de lockdown kwam het bedrijf flink in de problemen. Ondanks de steun van de overheid, een flexibele opstelling van leveranciers en extra investeringen van de eigenaar is het volgens BoekenVoordeel niet meer verantwoord om verder te gaan met het bedrijf.

https://regionieuwshoogeveen.nl/43389/boekenvoordeel-vraagt-faillissement-aan/

Maandag 12 april 2021 - Vaccinatielocatie in Hoogeveen geopend

GGD Drenthe heeft maandag de derde Drentse vaccinatielocatie in Hoogeveen geopend. Bij de locatie aan de De Vos van Steenwijklaan 73 krijgen maandag 375 Hoogeveners hun prik.

https://hoogeveenschecourant.nl/hoogeveen/Vaccinatielocatie-in-Hoogeveen-geopend-375-inwoners-kregen-maandag-hun-vaccinatie-26762593.html

Maandag 12 april 2021 - Bevrijding Kamp Westerbork herdacht

Zondagochtend is de bevrijding van kamp Westerbork herdacht in Barak 56, op de historische plek van kamp Westerbork. Het was de herdenking die vorig jaar, 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog, niet door kon gaan in verband met de maatregelen tegen het coronavirus.

Kamp Westerbork werd op 12 april 1945 bevrijd door Canadese militairen. Het kamp werd tijdens de oorlog gebruikt als Joods doorgangskamp. In totaal vertrokken er 93 treinen vanuit het kamp richting de kampen in Oost-Europa. Vanuit Nederland werden 107.000 Joden tijdens de oorlog, grotendeels via Westerbork, naar het oosten weggevoerd. Daarnaast 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders. In totaal keerden slechts vijfduizend mensen terug.

https://historiek.net/bevrijding-kamp-westerbork-herdacht/141509/

Zondag 11 april 2021 - Versoepelingen lockdown opgeschoven naar 28 april

Op 28 april kunnen we versoepelingen van de lockdown verwachten. Eerder lekte uit dat er mogelijk vanaf 21 april wat versoepelingen zouden zijn, maar dat is volgens een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst "nog net te vroeg".

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169238/Versoepelingen-lockdown-opgeschoven-naar-28-april

Zondag 11 april 2021 - Isala wil mogelijk operaties in avonduren en weekenden uitvoeren om uitgestelde zorg in te halen. Nog tot ver in 2022 verwacht ziekenhuis bezig te zijn met inhaalslag

Isala, met een ziekenhuis in onder meer Meppel en Zwolle, denkt dat het nog tot ver in 2022 bezig is met het inhalen van de uitgestelde zorg. „Ik noem dat de vierde golf van deze coronapandemie”, zegt bestuursvoorzitter Rob Dillmann.

https://www.dvhn.nl/drenthe/meppel/Isala-wil-mogelijk-operaties-in-avonduren-en-weekenden-uitvoeren-om-uitgestelde-zorg-in-te-halen.-Nog-tot-ver-in-2022-verwacht-ziekenhuis-bezig-te-zijn-met-inhaalslag-26759617.html

Zondag 11 april 2021 - Kamp Westerbork herdenkt vandaag 76 jaar bevrijding

Kamp Westerbork herdenkt vandaag de bevrijding van het kamp, morgen 76 jaar geleden. Publiek kan er nog altijd niet bij zijn, maar de directie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil niet langer wachten met het herdenken van de bevrijding.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169230/Kamp-Westerbork-herdenkt-vandaag-76-jaar-bevrijding

Zondag 11 april 2021 - Eindelijk weer diplomazwemmen sinds de lockdown

Bijna een maand nadat de zwemlessen weer hervat werden zwemmen de eerste kinderen af voor hun zwemdiploma's. En er zijn steeds meer afzwemmomenten, want de groepen moeten kleiner vanwege de coronamaatregelen. RTV Drenthe nam een kijkje bij het diplomazwemmen in zwembad Aqualaren in Zuidlaren.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169229/Eindelijk-weer-diplomazwemmen-sinds-de-lockdown

Vrijdag 9 april 2021 - Bevrijding Hoogeveen herdacht: 'Aan deze mensen hebben wij onze vrijheid te danken'

Bij het oorlogsmonument op het Raadshuisplein is vanmiddag de bevrijding van Hoogeveen herdacht. Burgemeester Karel Loohuis, historicus Albert Metselaar en twee afgevaardigden van Stichting Veteranen Hoogeveen kwamen vanmiddag samen om bloemen neer te leggen. Hoogeveen werd bevrijd op 10 en 11 april 1945 door Belgische parachutisten en troepen uit Canada. Volgens Burgemeester Loohuis een gebeurtenis die we niet mogen vergeten. "Het is alweer zoveel jaar geleden, maar aan deze mensen hebben wij onze vrijheid te danken. Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we dit elk jaar blijven herdenken."

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169206/Bevrijding-Hoogeveen-herdacht-Aan-deze-mensen-hebben-wij-onze-vrijheid-te-danken

Vrijdag 9 april 2021 - Twee dode jonge dasjes aangetroffen bij Zuidwolde Ze zijn gewoon in de sloot gedumpt’

Een akelige vondst voor de Dassenwerkgroep Zuid-Drenthe gistermiddag. Er werden twee dode jonge dasjes gevonden in een droge sloot. Een inwoner van Zuidwolde vond ze bij het ecoduct in Zuidwolde en meldde dit bij de werkgroep. ,,Het lijkt erop dat de dasjes ergens zijn uitgegraven en in de sloot zijn gedumpt.

https://www.dvhn.nl/drenthe/dewolden/Twee-dode-jonge-dasjes-aangetroffen-bij-ecoduct-in-Zuidwolde-%E2%80%98Ze-zijn-gewoon-in-de-sloot-gedumpt%E2%80%99-26759553.html

Vrijdag 9 april 2021 - Drentse verpleeg- en verzorgingstehuizen: 'Versoepelingen te vroeg'

Verpleeghuizen kunnen hun coronamaatregelen versoepelen als minstens 80 procent van de bewoners twee prikken heeft gehad. Dat kondigde demissionair minister Hugo de Jonge gisteren aan. Mariska Roeters van Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe (ZZWD) is daar niet blij mee.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169193/Drentse-verpleeg-en-verzorgingstehuizen-Versoepelingen-te-vroeg

 

Vrijdag 9 april 2021 - Veel vragen over AstraZeneca, GGD plant nieuwe vaccinafspraken in

Bij de GGD Drenthe komen veel vragen binnen over het AstraZeneca-vaccin. Gisteravond besloot demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid om mensen onder 60 jaar voorlopig niet ingeënt worden met dat coronavaccin na een advies over mogelijke bijwerkingen. "We krijgen veel telefoontjes binnen", zegt Linda van der Heide van de GGD Drenthe. "Wij als GGD en de huisartsen hebben hier alleen geen invloed op. Maar het is begrijpelijk dat er vragen zijn." De GGD verwijst mensen met vragen over het vaccin en eventuele bijwerkingen naar de website  coronavaccinatie.nl van de Rijksoverheid en naar de site van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169191/Veel-vragen-over-AstraZeneca-GGD-plant-nieuwe-vaccinafspraken-in

Vrijdag 9 april 2021 - Voorstraat in Meppel krijgt politietoezicht

Het gesprek tussen burgemeester Richard Korteland en omwonenden van prostitutiebedrijven in de Voorstraat in Meppel is goed verlopen. Hij heeft de bewoners meer handhaving toegezegd. Korteland wilde in gesprek met bewoners vanwege commotie over de nieuwe vergunningsprocedure. Bewoners van de Indische buurt, waar de Voorstraat bij hoort, kregen eind februari een brief van de gemeente waarin stond dat het prostitutiegebied in de Voorstraat kan worden uitgebreid.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169181/Voorstraat-in-Meppel-krijgt-politietoezicht

Donderdag 8 april 2021- Dagje parkeren bij 't Gasselterveld en 't Nije Hemelriek kost komende zomer 6 euro

Bezoekers van zwemplassen 't Gasselterveld en 't Nije Hemelriek moeten in de loop van juni 6,00 euro per dag betalen voor het parkeren van hun auto. Daarmee willen de gemeente Aa en Hunze en Staatsbosbeheer een nieuwe parkeerchaos zoals afgelopen zomer voorkomen.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169152/Dagje-parkeren-bij-t-Gasselterveld-en-t-Nije-Hemelriek-kost-komende-zomer-6-euro

Donderdag 8 april 2021 - 'Binnen vijf jaar elektrische passagiersvluchten tussen regionale vliegvelden

Groningen Airport Eelde gaat samen met de regionale vliegvelden van Eindhoven en Rotterdam testen met elektrisch vliegen. "De stip op de horizon is dat er binnen vijf jaar een aantal verbindingen tussen deze Nederlandse luchthavens worden opgezet, waarbij met twee elektrische vliegtuigen testvluchten worden uitgevoerd", vertelt directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169142/Binnen-vijf-jaar-elektrische-passagiersvluchten-tussen-regionale-vliegvelden

Donderdag 8 april 2021 - Gemeente schiet Wildlands te hulp met steunpakket van 1,2 miljoen euro

Dierentuin Wildlands in Emmen krijgt opnieuw steun van de gemeente Emmen vanwege de coronacrisis. Dat heeft het college van b en w deze week besloten. Het gaat om een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro. Dat bestaat uit steun voor het nemen van coronamaatregelen en het kwijtschelden van huur.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169130/Gemeente-schiet-Wildlands-te-hulp-met-steunpakket-van-1-2-miljoen-euro

Woensdag 7 april 2021 - Waarom betonpaden in een natuurgebied? 

Wie wel eens in het Bargerveen komt, is het vast opgevallen. Een prachtig natuurgebied, doorsneden met betonpaden her en der. En ook geen dunne paden. Nee, op sommige plekken wel twee en een halve of zelfs drie en een halve meter breed.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169092/Waarom-betonpaden-in-een-natuurgebied

Woensdag 7 april - Fiets4Daagse gaat alsnog door

De Drentse Fiets4Daagse gaat er dit jaar alsnog komen. Dat heeft het bestuur besloten. De editie van 2021 vindt plaats van 13 tot en met 16 juli.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169088/Fiets4Daagse-gaat-alsnog-door

Dinsdag 6 april 2021 - Politie toont beelden van overval op supermarkt Nieuw-Dordrecht

De politie heeft beelden vrijgegeven van de overval op een supermarkt aan de Klazienaveensestraat in Nieuw-Dordrecht. De overval vond plaats op donderdagavond 11 maart.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169062/Politie-toont-beelden-van-overval-op-supermarkt-Nieuw-Dordrecht

Dinsdag 6 april 2021 - Lockdown gevangenis Esserheem opgeheven

Gevangenis Esserheem in Veenhuizen is sinds gisteren niet meer in lockdown. De gevangenis was sinds vorige week woensdag in lockdown vanwege een corona-uitbraak. Inmiddels zijn in totaal 68 gedetineerden tweemaal getest en alle uitslagen zijn negatief. Wel is er bij één personeelslid een positieve test naar voren gekomen. Dat personeelslid zat al thuis.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169056/Lockdown-gevangenis-Esserheem-opgeheven

Dinsdag 6 april 2021 - Reisorganisatie D-Reizen failliet

Reisorganisatie D-reizen is door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Het bedrijf heeft verschillende reisbureaus in onder meer Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Wat het faillissement betekent voor de filialen is nog niet bekend. Een curator doet onderzoek naar de mogelijkheden voor een doorstart.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169050/Reisorganisatie-D-Reizen-failliet

Maandag 5 april 2021 : Files bij tanken in Duitsland

Wie vanaf morgen in Duitsland wil zijn, moet een verplichte negatieve coronatest bij zich hebben. Om die reden zijn vele Drenten vandaag nog even de grens overgestoken om goedkoop te kunnen tanken bij onze Oosterburen. En dat leidde tot lange files. Bijvoorbeeld in Rütenbrock, bij Emmer Compascuum over de grens.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/169042/Files-bij-tanken-in-Duitsland