*** OVERIG   NIEUWS ***


Donderdag 17 juni - Waterbedrijf WMD sluit 2020 af met winst van ruim vier miljoen euro

Het Drentse drinkwaterbedrijf WMD heeft aan 2020 ruim vier miljoen euro overgehouden. Dat blijkt uit het jaarverslag van het bedrijf. De miljoenenwinst wordt toegevoegd aan de reserves. In 2019 sloot WMD het jaar ook af met een positief saldo, al was dat 1,9 miljoen minder dan vorig jaar. Het opgebouwde eigen vermogen wil WMD gebruiken om de gevolgen van de verslechtering van de grondwaterkwaliteit en klimaatverandering op te vangen. Ook moet verouderde infrastructuur vervangen worden.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/171086/Waterbedrijf-WMD-sluit-2020-af-met-winst-van-ruim-vier-miljoen-euro

Donderdag 17 juni - Den Haag moet weer meer geld geven voor de asielbus.

Het rijk moet zoveel geld uittrekken voor de asielbus dat die weer vaker kan rijden. Zo wordt de overlast op de reguliere buslijn 73 minder groot.

Om een eind te maken aan de overlast op de buslijn 73 tussen Ter Apel en Emmen, moet de pendelbus voor asielzoekers, de zogenoemde asielbus, weer vaker gaan rijden. De rijksoverheid moet daar geld voor uittrekken.

https://www.dvhn.nl/meningen/Opinie/Rijk-moet-meer-geld-voor-asielbus-geven-26889115.html

Donderdag 17 juni - Apache-helikopter stopt op vliegveld Hoogeveen voor kopje koffie

Een Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht is vanochtend op vliegveld Hoogeveen geland om een tussenstop te maken. Een bijzonder plaatje, want volgens Jan Hulzebos, woordvoerder van het vliegveld, gebeurt dat maar één keer per jaar.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/171073/Apache-helikopter-stopt-op-vliegveld-Hoogeveen-voor-kopje-koffie

Donderdag 17 juni - OM seponeert aangifte zedenmisdrijf Ruinerwoldvader Gerrit Jan van D.

De aangifte rond het vermeende zedenmisdrijf van de Ruinerwoldvader is geseponeerd. Het Openbaar Ministerie heeft dat vanochtend bekendgemaakt. Het gaat om de aangifte van een van de jongere kinderen, die eerst nog bij de vader in Ermelo woonde, maar daar is vertrokken nadat vader uit de gevangenis kwam.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/171067/OM-seponeert-aangifte-zedenmisdrijf-Ruinerwoldvader-Gerrit-Jan-van-D

Woensdag 16 juni - Tot 2035 steeds minder leerlingen op middelbare scholen, vooral in Drenthe

In Drenthe neemt het aantal leerlingen op middelbare scholen meer af dan in de rest van Nederland. Dat blijkt uit de Onderwijsmonitor van Trendbureau Drenthe, die dit berekende op basis van cijfers van de Dienst Onderwijs en Uitvoering (DUO). De verwachting is dat er in 2035 wel 16 procent minder leerlingen naar het voortgezet onderwijs in Drenthe gaan (ten opzichte van 2019), terwijl de afname in heel Nederland op slechts 5 procent ligt.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/171041/Tot-2035-steeds-minder-leerlingen-op-middelbare-scholen-vooral-in-Drenthe

Woensdag 16 juni - Niet genoeg geld om Wijsterseweg in Hoogeveen helemaal veilig te maken.

De verkeersongelukken rond de Wijsterseweg in Hoogeveen lopen sinds begin 2020 in een rap tempo op. Ook de gemeente Hoogeveen ziet dat er steeds meer ongelukken zijn, maar geld om alle problemen aan te pakken is er niet.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/171032/Niet-genoeg-geld-om-Wijsterseweg-in-Hoogeveen-helemaal-veilig-te-maken

Dinsdag 15 juni - Chauffeurs zijn het zat: drie incidenten op een dag op buslijn Emmen - Ter Apel

Na het zoveelste incident op buslijn 73 tussen Emmen en Ter Apel is voor buschauffeurs de maat vol. Wekelijks hebben zij te maken met incidenten in de bus, vooral veroorzaakt door bewoners van het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Ook gisteren was het weer raak.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/171013/Chauffeurs-zijn-het-zat-drie-incidenten-op-een-dag-op-buslijn-Emmen-Ter-Apel

Dinsdag 15 juni - Wolvin die lam doodbeet bij Wijster nieuw in Nederland

De wolf die in april dit jaar een lam doodbeet op de VAM-Berg bij Wijster, is een vrouwtje uit de zogeheten Barnstorff-roedel. Deze groep is afkomstig uit de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat blijkt uit een tussenrapportage van BIJ12. De wolvin, die de naam GW2090f meekrijgt, is voor Nederland uniek. Volgens BIJ12 is het de eerste keer dat deze wolf in Nederland is vastgesteld.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/171006/Wolvin-die-lam-doodbeet-bij-Wijster-nieuw-in-Nederland

 

Dinsdag 15 juni - Zorgwekkende situatie asielcentra door overlastgevende asielzoekers

Hoogeveen – De leefsituatie in en om gewone asielzoekerscentra (azc’s) waar ook overlastgevende asielzoekers verblijven, is zorgwekkend door hun asociaal en crimineel gedrag. Het is erg moeilijk deze overlastgevers te corrigeren. Alleen in speciale opvangcentra lukt dat, blijkt uit het rapport ‘Vervolgonderzoek naar de aanpak van overlastgevende asielzoekers’ dat de Inspectie Justitie en Veiligheid vandaag publiceert.

https://regionieuwshoogeveen.nl/44881/zorgwekkende-situatie-asielcentra-door-overlastgevende-asielzoekers/

Maandag 14 juni - Auto belandt in droge sloot naast N381.

Op de Twee Provinciënweg (N381) is in de buurt van Eusinge vanmiddag een auto naast de weg belandt. Daarbij raakte één persoon gewond.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170973/Auto-belandt-in-droge-sloot-naast-N381

Maandag 14 juni - Auto botst tegen boom in Elim (Video)

In Elim is vanochtend een auto tegen een boom gebotst. Het ongeval gebeurde rond kwart voor vijf aan de Carstensdijk. De bestuurder raakte lichtgewond maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

https://www.drentsnieuws.nl/112/8944-auto-botst-tegen-boom-in-elim-video

Zondag 13 juni - Auto weg gezet en in brand gestoken

Een auto is afgelopen nacht in brand gestoken in Hollandscheveld. Buurtbewoners zagen twee auto's aan komen rijden, hoorden daarna een knal, en zagen daarna één van de auto's in brand staan.

https://www.drentsnieuws.nl/112/8937-auto-weg-gezet-en-in-brand-gestoken-video

https://noordernieuws.nl/drenthe/vier-aanhoudingen-bij-aanrijding-na-verkeersruzie-in-assen-113816

Zondag 13 juni - Meerdere aanhoudingen na verkeersruzie in Kloosterveen

De politie heeft vanmiddag meerdere aanhoudingen verricht na een ongeval in Kloosterveen.

Een auto was hier in een sloot terecht gekomen aan de Professor Prakkeweg. Na onderzoek bleek hier een verkeersruzie vooraf te zijn gegaan.

https://www.assenstad.nl/112/9338-meerdere-aanhoudingen-na-verkeersruzie-in-kloosterveen

Zaterdag 12 juni  - Grotere gebieden of zelfs een hele provincie aanmerken als wolvenvrije zone? Kan niet, en is ook niet nodig 

Wolvenvrije zones hoeven helemaal niet afgekondigd of afgesloten te worden, stellen vier natuur- , zoogdier- en milieuwetdeskundigen. Volgens hen ontstaan ze vanzelf als schapen en ander kwetsbaar vee voldoende beschermd worden.

https://www.dvhn.nl/meningen/Opinie/Wolvenvrije-zone-is-geen-valide-optie-26878468.html

Zaterdag 12 juni - Aardbeving met magnitude van 2.0 bij Groningse Loppersum

In het Groningse dorp Loppersum is in de nacht van vrijdag op zaterdag een aardbeving met een magnitude van 2.0 geregistreerd. De beving gebeurde volgens hetKNMI rond 1.30 uur op een diepte van 3 kilometer.

https://www.nu.nl/binnenland/6139030/aardbeving-met-magnitude-van-20-bij-groningse-loppersum.html

Vrijdag 11 juni - Drentse kippenboeren over ophokplicht: 'Kippen moeten gewoon weer naar buiten'

De 50.000 vrije-uitloopkippen van boer Gert Bouwhuis uit Witteveen zitten al 34 weken binnen. Dat komt door de dreiging van vogelgriep. Maar in Drenthe is er geen geval van vogelgriep geweest. Samen met veertien andere Drentse kippenboeren heeft Bouwhuis daarom een brandbrief gestuurd naar de Tweede Kamer.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170917/Drentse-kippenboeren-over-ophokplicht-Kippen-moeten-gewoon-weer-naar-buiten

Vrijdag 11 juni - Proef met VR-bril bij Isala Diaconessenhuis Meppel: minder pijn, meer rust

Een infuus ingebracht krijgen terwijl je helemaal opgaat in een safari: dat kan bij het pijnbehandelcentrum van het Isala Diaconessenhuis in Meppel. In het ziekenhuis loopt sinds maart een proef met virtualrealitybrillen (VR-brillen), waarop tijdens het inbrengen van het infuus een natuurfilm getoond wordt. Doel is om de patiënten minder pijn te laten ervaren. De eerste resultaten zijn positief.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170908/Proef-met-VR-bril-bij-Isala-Diaconessenhuis-Meppel-minder-pijn-meer-rust

Vrijdag 11 juni - FIOD neemt 20.000 erectiepillen in beslag.

Verdachte (63) uit Coevorden aangehouden wegens illegale verkoop, witwassen en belastingfraude

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft afgelopen maandag een 63-jarige man uit de gemeente Coevorden aangehouden. In zijn bedrijfspand in Emmen zijn onder meer 20.000 erectiepillen in beslag genomen. Dat heeft de FIOD vrijdagochtend bekendgemaakt.

https://www.dvhn.nl/drenthe/FIOD-neemt-20.000-erectiepillen-in-beslag.-Verdachte-63-uit-Coevorden-aangehouden-wegens-illegale-verkoop-witwassen-en-belastingfraude-26879339.html

Vrijdag 11 juni - Evenementen mogen vanaf 30 juni op volle capaciteit draaien

Vanaf 30 juni zijn evenementen toegestaan waar een capaciteit van 100 procent mogelijk is en waar bezoekers geen afstand van 1,5 meter hoeven aan te houden. Bezoekers moeten zich wel laten testen of een vaccinatiebewijs hebben...

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170903/Evenementen-mogen-vanaf-30-juni-op-volle-capaciteit-draaien

Donderdag 10 juni - 2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar shoarmazaak Nieuw-Buinen

Een 24-jarige man uit Stadskanaal die vorig jaar een brandbom naar binnen gooide bij een shoarmazaak in Nieuw-Buinen, nadat hij geen bier meer kreeg, is veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. Tien maanden daarna zijn voorwaardelijk. De rechtbank in Assen bepaalde ook dat hij behandeld moet worden voor zijn drank- en drugsverslaving en toezicht krijgt van de reclassering.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170865/2-5-jaar-cel-voor-gooien-brandbom-naar-shoarmazaak-Nieuw-Buinen

Donderdag 10 juni - OM eist cel en behandeling tegen asielzoeker voor lastigvallen meisjes

Voor het betasten van een jonge vrouw bij de Baggelhuizerplas in Assen en het laten zien van zijn geslachtsdeel aan twee anderen eist het Openbaar Ministerie één jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen een 35-jarige Iraanse asielzoeker.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170861/OM-eist-cel-en-behandeling-tegen-asielzoeker-voor-lastigvallen-meisjes

Donderdag 10 juni - Alle kinderen moeten twee dagen naar de kinderopvang kunnen

Alle jonge kinderen zouden de kans moeten krijgen om minstens twee dagen per week naar een kinderopvang te gaan. Dat moet zo geregeld worden dat het voor hun ouders financieel haalbaar is.Dat zegt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een oproep aan de partijen die proberen een nieuwe coalitie te vormen. Het advies is opgesteld door een werkgroep onder leiding van SER-voorzitter Mariëtte Hamer. Zij is ook de huidige informateur bij de kabinetsformatie.

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/170852/Stelling-Alle-kinderen-moeten-twee-dagen-naar-de-kinderopvang-kunnen

Donderdag 10 juni - Gemeente Noordenveld komt met extra steunpakket voor culturele instellingen.

Culturele instellingen in Noordenveld die door de coronacrisis schade hebben geleden, kunnen bij de gemeente een extra subsidie aanvragen.

https://www.dvhn.nl/drenthe/noordenveld/Gemeente-Noordenveld-komt-met-extra-steunpakket-voor-culturele-instellingen-26875882.html